26 maart 2024

Ruim vier op de tien volwassenen bewegen voldoende

Dus bijna zestig(!) procent van de volwassenen beweegt niet voldoende. Voor mij, met een leven waarin sport altijd aanwezig is geweest, is het moeilijk voor te stellen dat ik niet twee à drie keer per week iets aan lichaamsbeweging zou doen.

Sterker nog, na al die jaren (veel) sporten word ik er zelfs een beetje onrustig van als ik een paar dagen niet kan trainen. Of dat dan een gezonde situatie is, kun je ook over twijfelen. Maar als ik dan ergens niet zonder kan, laat het dan maar sporten zijn.

Het advies van de gezondheidsraad luidt: ‘Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken.’

Een bijzonder (laag) advies als je het mij vraagt, zeker voor mensen met een zittend beroep. Maar goed, iets is natuurlijk al beter dan niets. Ik moedig mensen bij CrossFit Alkmaar graag aan om minstens drie keer per week te komen trainen. Volgens mij is dat het minimum om écht iets te bereiken of veranderen. En natuurlijk geloof ik heilig in onze methode: kracht, conditie en trainen op hoge intensiteit (lijkt verdacht veel op het advies van de gezondheidsraad trouwens) onder begeleiding van coaches die weten waar ze het over hebben. Door de jaren heen hebben we heel wat mensen laten ontdekken dat sporten dus leuk kan zijn. En als het leuk is, blijf je gaan. Misschien wel meer dan drie keer per week.

Ik ben altijd supertrots op leden van CrossFit Alkmaar die op een gegeven moment het licht zien en beseffen dat ze in beweging moeten komen. Soms zeggen mensen tijdens een intake letterlijk: ‘vertel me maar wat ik moet doen’. Ons antwoord? Twee keer per week komen, en als dat goed voelt wordt dat al snel drie keer. De eerste maanden moet je even doorheen met de ongemakken van spierpijn, het aanleren van nieuwe bewegingen en het besef dat je een stuk minder fit bent dan je al dacht. Maar daarna komen de eerste mini overwinningen: je hebt zin om weer te gaan, je bent een stuk minder snel buiten adem als je de trap oploopt en je ziet je lijf al veranderen. Want zo snel gaat dat echt als je in beweging komt.

Mijn tip voor mensen die voelen dat ze in beweging moeten komen, maar geen idee hebben hoe? Doe het niet alleen. Zoek een goede coach of trainer die ervaring en verstand van zaken heeft en die het trainen vooral leuk maakt. Het moet leuk zijn, anders houd je het nooit vol. Toevallig vind ik CrossFit erg leuk en nuttig maar er zijn zoveel sporten om uit te kiezen!

Bart Peekstok, eigenaar en coach bij CrossFit Alkmaar.

Bron
CBS | Ruim 4 op de 10 volwassenen bewegen voldoende

CONTACTGEGEVENS

Phoenixstraat 33
1812 PP Alkmaar
info@crossfitalkmaar.nl
Tel:+316 50 500 790

PARTNERS

   
    

GET STARTED!