Moet je meer trainen om fit te worden?

Moet je meer trainen als je écht fit wilt worden?

Je hebt doelen: je wilt afvallen, aankomen of gewoon lekkerder in je vel zitten. Je bent dit keer vastberaden om ze te bereiken.

Gaat heel veel sporten je daarbij helpen?

Misschien.

Om je een preciezer antwoord te geven, moeten we een paar variabelen in overweging nemen: je fitnessniveau, je doelen en je herstel.

Je Fitnessniveau

Als je net begint met sporten, hoef je niet enorm veel te trainen om resultaten te zien. Zelfs één sessie per week heeft voordelen, maar twee of drie zijn veel beter. Vier of vijf kunnen te veel en zelfs contraproductief zijn.

Als je erg ervaren bent in de sportschool of zeer fit, moet je misschien vier of vijf keer per week trainen om de beste resultaten te behalen.

De reden voor dit verschil is dat je lichaam zich aanpast aan de training na verloop van tijd. Als je nog niet veel getraind hebt, zal een kleine dosis lichaamsbeweging een significant effect hebben. Wanneer je een hoger fitnessniveau hebt bereikt, moet je meer doen om je lichaam te stimuleren om veranderingen door te voeren.

Maar maak je geen zorgen: je hoeft zeker niet de hele tijd te trainen. De meeste van onze leden trainen twee tot vier keer per week en behalen geweldige resultaten.

Je Doelen

De volgende variabele: je specifieke doelen.

Als je doel algemene fitness is, zijn twee tot vier trainingen per week prima.

Maar als je doelen specifieker zijn, passen we dat plan misschien aan.

Bijvoorbeeld, een gewichtheffer die op een zeer hoog niveau wedstrijden wil doen, traint misschien vijf of meer keer per week. Sommige elite fitnesscompetitie deelnemers trainen zelfs twee keer per dag. Maar dit trainingsniveau is voor de meeste mensen niet nodig.

Een ander voorbeeld: Iemand wil een bepaald fitnessniveau bereiken tegen een bepaalde datum. Misschien wil die persoon een marathon lopen of meedoen aan een obstakelrun. We kunnen dan extra sessies toevoegen om ervoor te zorgen dat die persoon klaar is voor de wedstrijddag.

Maar nogmaals, je kunt aanzienlijke vooruitgang boeken richting algemene gezondheids- en fitnessdoelen met twee tot vier trainingen per week. Je hoeft niet elke dag te trainen. Sterker nog, waarschijnlijk moet je dat helemaal niet doen. Lees verder!

Je Herstel

Eenvoudige sportwetenschap: Als je traint, belast je het lichaam en zorgt het ervoor dat het reparaties en verbeteringen uitvoert. Die verbeteringen verhogen je fitnessniveau.

Maar je moet je lichaam de tijd geven om deze aanpassingen te maken, en je moet het de bouwstenen geven die het nodig heeft om dat te doen.

Dus als je een zware training doet, moet je goed slapen, goed eten en je lichaam genoeg tijd geven om zichzelf te herstellen. Als je dat niet doet, vertraag of keer je zelfs de vooruitgang om.

Een voorbeeld: Een zeer gemotiveerd persoon wil fitter worden, dus hij traint elke dag twee keer. Hij werkt in ploegendiensten en krijgt niet veel slaap. En soms eet hij slecht. Als hij zo doorgaat, kan zijn lichaam niet herstellen van al die trainingen. Hij zal pijnlijk en prikkelbaar zijn, en zijn prestaties zullen verslechteren. Hij kan zelfs gewond raken.

Meer is niet altijd beter. Je moet onthouden dat je lichaam zichzelf eigenlijk verbetert na de training, niet tijdens de training. Als je het niet de dingen geeft die het nodig heeft om zich aan te passen aan de trainingsstress, kom je niet dichter bij je doelen.

Je wilt ‘net genoeg’ trainen, en dan heb je de juiste hoeveelheid rust en herstel nodig. In sommige gevallen is 24 uur herstel voldoende. In andere gevallen zijn 48 uur nodig. En sommige mensen hebben langere pauzes nodig als ze net een reeks zeer zware trainingen hebben voltooid die dezelfde delen van het lichaam herhaaldelijk hebben belast.

Een coach kan je helpen!

Dat is allemaal veel om over na te denken, en het kan een uitdaging zijn om alles alleen uit te zoeken.

Goed nieuws: Wij hebben jarenlange ervaring met het werken met allerlei mensen die allerlei doelen hebben, en we kunnen je precies vertellen hoe vaak je moet trainen om je persoonlijke doelen te bereiken. Je hoeft niet te gokken.

Het beste plan is om met ons af te spreken en ons te vertellen wat je wilt bereiken en hoe je in het verleden hebt getraind (maak je geen zorgen als je nog nooit getraind hebt).

Vanaf daar geven we je een exact plan dat je helpt snel vooruitgang te boeken richting je doelen. We vertellen je hoe vaak je moet trainen, hoeveel rust je nodig hebt, en zelfs welke voedingsmiddelen je helpen op tijd te herstellen voor de volgende training.

Dus onthoud deze drie dingen van deze lap tekst:

Meer is niet altijd beter. Sommige mensen hebben meer workouts nodig en sommige hebben er minder nodig.
Je moet je lichaam altijd de tijd geven om zich aan te passen aan de training.
Een coach kan je precies vertellen hoeveel training en hersteltijd je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Boek een gratis intake bij CrossFit Alkmaar en ontdek hoe vaak je moet trainen om de resultaten te behalen die je wilt. We zijn er om je te helpen, klik hier!

Start hier

Boek een gratis intake en vertel ons alles over jouw doelen. Samen met één van onze coaches maak je een plan dat bij jou past.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven