Hardlopen bij CrossFit Alkmaar

Is hardlopen slecht voor je?

Mensen die fit willen worden, vragen vaak of hardlopen slecht voor je is. Als je de meest gestelde vragen over fitness op Google zoekt, is dit één van de top tien vragen.

Het korte antwoord: Hardlopen is niet slecht voor je.

Maar het is niet de oplossing voor elk fitnessprobleem, en het is niet de beste optie voor sommige mensen. Ten slotte is het mogelijk om te veel te hardlopen als je bepaalde doelen hebt.

Hardlopen is super goed voor je!

Hardlopen is een ideale activiteit omdat je er niet veel speciale uitrusting of zelfs toegang tot een sportschool voor nodig hebt. Je kunt gewoon je hardloopschoenen aantrekken en de weg, het strand of de paden in een park op gaan. Of je kunt een loopband in de garage of kelder gebruiken als je dat liever doet.

Hardlopen is een geweldige oefening voor je cardiovasculaire systeem. Je versterkt ook je spieren en botten tot op zekere hoogte. Daarnaast biedt hardlopen veel van de ‘extra’ voordelen van algemene beweging: verbeterde stemming, betere slaap, meer zelfvertrouwen en ga zo maar door.

Veel mensen houden ervan om een stuk te gaan hardlopen, en sommigen vinden het zo leuk dat ze zich aansluiten bij clubs of beginnen met trainen voor lange afstanden en zelfs marathons.

Maar waarom denken sommige mensen dan dat hardlopen slecht is?

Elke activiteit brengt enig risico met zich mee. Wij geloven dat de risico’s van fitnessactiviteiten erg klein zijn—vooral vergeleken met de vele significante gezondheidsrisico’s van inactiviteit.

Daarnaast kunnen sommige hardlopers die veel kilometers maken blessures die met overbelasting te maken hebben krijgen. En sommige mensen hebben gewrichten die gewoon niet blij worden wanneer iemand met een minder dan perfecte techniek hardloopt. Ten slotte kan hardlopen in grote hoeveelheden spierverlies veroorzaken als iemand krachttraining vermijdt of niet goed eet.

Maar dat betekent zeker niet dat hardlopen slecht is.

Hardlopen: Een element van fitness

Hardlopen is fantastisch voor cardiovasculaire training, maar je kunt veel van de voordelen van hardlopen krijgen zonder vijftig kilometer per week te lopen.

En hardlopen is niet de beste optie om kracht, vermogen, flexibiliteit en andere elementen van fitness te verbeteren.

Als je doelen zijn om je algehele fitness te verbeteren, gewicht te verliezen en spieren op te bouwen, raden we een programma aan dat cardiovasculaire training in balans brengt met krachttraining (en goede voeding).

Een goed uitgewerkt programma kan enkele trainingen bevatten waarin hardlopen de enige beweging is. Maar dat gaat niet vaak gebeuren vergeleken met de andere trainingen die andere fitnesselementen combineren om het gewenste resultaat te bereiken.

Een voorbeeld: iemand die gewicht wil verliezen en kracht wil opbouwen, hoeft niet vaak tien kilometer te hardlopen, als dat al nodig is. Een betere training zou deadlifts, dumbbell presses en kortere runs van honderd of tweehonderd bevatten.

In veel gevallen kan hardlopen vervangen worden door andere bewegingen die de cardiovasculaire fitheid verbeteren. Zwemmen, fietsen en roeien zijn geweldige opties en verminderen allemaal de belasting van de gewrichten, wat belangrijk is voor sommige mensen.

Dat betekent niet dat je niet zou moeten hardlopen of dat ‘hardlopen slecht is’. Het is verstandig om een coach te raadplegen om te bepalen of hardlopen de juiste activiteit is om je persoonlijke doelen te bereiken. Als dat zo is, kan een coach je helpen bepalen hoe ver, hoe snel en hoe vaak je moet hardlopen. En als het niet de perfecte beweging is om je doelen te bereiken, kan de coach je wijzen op de juiste activiteiten.

Het beste plan? Praat met een coach, leg je doelen uit en deel je voorkeuren voor fitnessactiviteiten, en laat de coach een specifiek plan maken dat je enthousiast maakt (super belangrijk!) om te trainen en de resultaten te bereiken die je wilt.

Als je gewoon van hardlopen houdt en geen spier- of gewrichtspijn ervaart, doe het dan lekker wanneer je wilt. Hardlopen is een geweldige manier om actief te blijven. Het is niet slecht voor je. Onthoud gewoon dat het slechts een aspect van fitness is.

En als je hardlopen haat, maak je geen zorgen: Er zijn veel andere manieren om fit te worden zonder te joggen of sprinten. Wij kennen ze allemaal en helpen je graag met suggesties.

Als je met ons wilt praten over een fitnessplan, klik dan gewoon HIER om een gratis intake te boeken.

Start hier

Boek een gratis intake en vertel ons alles over jouw doelen. Samen met één van onze coaches maak je een plan dat bij jou past.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven