Moet je altijd spierpijn hebben van je trainingen? Nee, met goede coaches niet. CrossFit Alkmaar.

Coaches: moet je spierpijn hebben na elke workout?

Als je voor het eerst begint met gericht te trainen, vraag je je misschien af of je na je trainingen spierpijn gaat hebben.

Het korte antwoord: als je nog nooit eerder hebt getraind, ga je waarschijnlijk wel wat spierpijn ervaren. Een goede coach kan je wel helpen om geleidelijk aan een programma te beginnen zodat je niet overdreven veel spierpijn hebt.

Het goede nieuws: naarmate je gewend raakt aan het trainen, ga je minder vaak spierpijn hebben omdat je lichaam zich aanpast aan de activiteiten die je doet.

Ook zeer ervaren sporters krijgen af en toe nog spierpijn. Dit gebeurt meestal wanneer ze een oefening voor het eerst doen of de intensiteit van een training aanzienlijk verhogen door meer gewicht toe te voegen, meer herhalingen te doen of de rusttijden te verkorten.

Hoewel het waar is dat mensen op zo’n extreem niveau kunnen trainen dat ze ziek worden of geblesseerd raken, komt dit zelden voor – vooral wanneer mensen onder toezicht van goede coaches trainen.

Een goede coach evalueert altijd het huidige fitnessniveau van cliënten. En schrijft daarna alleen redelijke hoeveelheden activiteit voor die leiden tot vooruitgang in de richting van doelen, niet tot extreme niveaus van spierpijn. Getrainde coaches kunnen je ook leren hoe je bewegingen correct uitvoert zodat je gewrichtspijn en blessures vermijdt, wat geen normale aspecten van training moeten zijn.

Maar wat veroorzaakt die spierpijn nou?

Spierpijn wordt veroorzaakt door microscopisch kleine scheurtjes in de spier. Geen zorgen, deze stress op de spier kan een goede zaak zijn. Passende niveaus van inspanning dagen het lichaam uit. Het lichaam reageert op die stress door zichzelf te herstellen en zich aan te passen om klaar te zijn voor vergelijkbare en zelfs grotere uitdagingen. Dus als 10 squats je op een dag spierpijn bezorgen, kan het lichaam spieren toevoegen zodat er 12 squats nodig zijn om je de volgende keer spierpijn te bezorgen (ok, misschien niet gelijk de volgende keer al).

Professionele coaches begrijpen precies hoe ze spieren, bindweefsel en fysiologische systemen moeten uitdagen zodat ze sterker, krachtiger en efficiënter worden. Een effectief trainingsprogramma balanceert passende stress met rust, herstel en voeding om ervoor te zorgen dat het lichaam zichzelf voortdurend verbetert.

Naarmate je meer ervaring opdoet, ga je herkennen dat bepaalde lage niveaus van spierpijn gewoon deel uitmaken van het proces. En je coach zal altijd met je overleggen en de trainingsintensiteit aanpassen om ervoor te zorgen dat je trainingen passend zijn.

Uiteindelijk zul je misschien niet zo vaak spierpijn hebben. En dan vraag je je waarschijnlijk af: ‘Betekent dat dat ik niet hard genoeg werk?’ Het antwoord is dat spierpijn niets zegt over de kwaliteit van de workout. Een training kan je fitter maken, zelfs als je daarna geen spierpijn hebt.

Hier is de kern van het verhaal: Fitness training kan je spieren pijn doen, maar goede coaches zorgen ervoor dat alles wat je doet veilig en passend is. Naarmate je fitter wordt, ga je minder vaak spierpijn hebben. Maar je kunt nog steeds milde spierpijn voelen na bepaalde trainingen.

Als je nieuw bent in trainen of overweegt een fitnessprogramma te starten, is het beste plan om met een ervaren coach te praten over je geschiedenis en doelen. Die coach kan het perfecte plan voor je samenstellen en ervoor zorgen dat het regelmatig wordt aangepast op basis van jouw feedback.

Bij CrossFit Alkmaar beginnen alle nieuwe cliënten met een gesprek voordat ze beginnen met trainen. We stellen vragen en luisteren naar je antwoorden, en dan vertellen we hoe we je kunnen helpen. We beantwoorden ook al je vragen, zodat je je op je gemak voelt. Zodra je begint met trainen, sta je er niet alleen voor. Onze coaches zullen je begeleiden, je trainingen aanpassen en ervoor zorgen dat je altijd op het juiste spoor zit.

Als je meer vragen hebt over spierpijn of iets anders gerelateerd aan fitness en voeding, boek dan hier een gratis intake met één van onze coaches: [LINK].

Start hier

Boek een gratis intake en vertel ons alles over jouw doelen. Samen met één van onze coaches maak je een plan dat bij jou past.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven